Warning: Constant WP_MAX_MEMORY_LIMIT already defined in /data/web/virtuals/139484/virtual/www/wp-config.php on line 98
Jak si vybrat ten správný cíl? - Simi Husarová
Menu Zavřeno

Jak si vybrat ten správný cíl?

V životě děláme věci, které musíme dělat a chceme dělat. Když děláme převážně věci, které musíme dělat, odkládáme je, cítíme se nespokojeni a pod tlakem. Pokud nad sebou nemáme hrozbu nebo se nějak neodměníme, nejsme schopni se k tomu nějakým způsobem donutit tyto věci udělat. Necháváme to na nejzazší možný termín a až když není vyhnutí, tak to uděláme nebo to odložíme na neurčito. Jde totiž o vnější motivaci, hrozbou nebo odměnou. Tahle motivace nefunguje.
Pak existuje vnitřní motivace cílem, kterou ve svém životě uplatňuje hodně lidí. Tato motivace funguje, ale nepřispívá k dlouhodobé spokojenosti. Např. chceme si koupit nové auto, myslíme si, že až je budeme mít, udělá nás to šťastnými, ale na jak dlouho? Za pár dní nebo týdnů naše emoce štěstí a nadšení ochabne a chceme dosáhnout dalšího cíle, který si myslíme, že nás udělá šťastnými, ale jsme zklamáni, protože tomu tak není. Chceme více peněz, lépe placenou práci, lepší dům, nábytek, televizi, mobil… Obětujeme vydělávání peněz mnohdy celý svůj den, abychom si mohli koupit to, co chceme a až si to koupíme, zjistíme, že chceme ještě něco víc a tak to stále pokračuje. Stanovíme si větší cíl, koloběh se opakuje a cíl nám přinese jen chvilkové okamžiky štěstí a mnohdy když k němu směřujeme, nejsme v tom procesu šťastní, protože jsme toho cíle ještě nedosáhli. Peníze mají vliv na naši spokojenost, jen do okamžiku, kdy zajistíme základní potřeby sobě a své rodině, tzn. že lepší věci, nám více štěstí nepřinesou.
Jaká motivace je tedy nejlepší? Je to vnitřní motivace se svou vlastní vizí, jsme spokojení již na cestě k cíli, naše vlastní vize nás těší, v každé chvíli naší cesty jsme šťastní v přítomnosti, ne až teprve po dosažení vysněného cíle, v tom je ten rozdíl. Naše vize nás posouvá kupředu a my při této cestě zapojujeme naše silné stránky, naše dovednosti, činnost nás pohltí a my přestaneme vnímat čas. Naše vize by nám měla přinášet radost, štěstí a naplnění nejen nám, ale také přinášet něco ostatním lidem, mít nějaká vyšší smysl.
Každý člověk je originál a mimořádný, každý má svůj talent. Nesrovnávejte se s ostatními a hledejte sami v sobě svůj vnitřní potenciál, který využijte k uskutečnění své vlastní vize, která může být v oblasti práce, osobní nebo rodinné oblasti. Když svou vizi ještě nedovedete určit, začněte dělat ve volném čase to, co milujete.
Jak by měl váš život vypadat? Každý den se můžete přiblížit své vizi , pokud pro ni uděláte nějakou akci, nestačí jen snít.
Sepište si seznam aktivit, seznam kroků, které vám pomohou se k vaši vizi přiblížit a jděte do toho s odhodláním a vědomým prožíváním každičké chvíle.