Menu Zavřeno

Umíte pracovat se svými emocemi a odpouštět?

Cítíte se někdy zahořklí, zranění, naštvaní nebo zklamaní nějakou situací nebo osobou nebo sami sebou? Dokážete to pustit ze života a dané osobě nebo sobě odpustit?

Co se děje s námi děje, když pociťujeme negativní emoce?

Pokud si v hlavě několikrát opakujeme sled nepříjemných událostí, tak zintenzivňujeme naše negativní emoce. Vědci dokázali, že přechováváním takových emocí má negativní vliv na naše zdraví.

Důležité je ODPUSTIT!!

Odpouštění je proces, který nás zbaví špatných pocitů a myšlenek na pomstu. Zahrnuje proces soucitu, velkorysosti, pochopení a my se budeme cítit lépe. Vždy to děláme kvůli sobě ne kvůli druhým.

Jak to funguje? Pokud starou vzpomínku vnímáme jako bolest, tak při pomyšlení na tu situaci se cítím špatně a to má okamžité emocionální a fyzické odezvy na našem těle. Může se zvýšit krevní tlak, ztuhnout svaly na těle, objevit se otoky. Je to příznak úzkosti a stresu. Odpuštění ovlivňuje i náš imunitní systém a má příznivé účinky na srdce a cévy a také na lepší spánek. Na druhou stranu hněv a agrese je pro srdce toxické a poškozuje srdeční sval. Vědci zjistili při zkoumání lidí, kteří dokázali odpustit křivdy, jsou tito lidé více spokojeni se svým životem, zažívají méně stresu, nervozity a smutku.

Jak odpustit?

Neznamená to, že schvalujeme, co nám druhá osoba udělala, její chování , ale pouštíme ze svého života tu událost, která nám způsobila bolest. Snažíme se pochopit i druhou stranu, co za bolest bylo za tím, že se ten člověk takhle choval. Lidé nás zraňují proto, že sami v sobě mají bolest a neví si s ní rady. Vystoupíme z role oběti a podíváme se na událost z nadhledu a hledáme, co jsme se z té situace měli naučit. Odpuštění děláme sami pro sebe, abychom mohli pustit negativní emoce ze svého života. Důležité je odpustit druhým, ale i sami sobě. Opouštíme minulost, ta už neexistuje, žijeme jen přítomností, tady a teď.

Pokud to sami nezvládnete odpustit někomu jinému nebo sobě a žijete stále s pocitem viny, že jste to nezvládli nebo neudělali dobře, ráda vám s tím pomůžu.